"Tarkaságok ezek a könyvek, akár a borítók, és átszövi mindegyiket a leleményes humor. Jók a történetek, barátainkká válnak a derekas illetők, szurkolunk a gonoszak ellen - s nekem nem szabad ismertetnem a regény-forma elbeszélésfüzér egyetlen csattanóját sem. Van ilyen, sok!"

Tandori Dezső  "A Pamuhihőke és Sámsemék remek könyv. Érdekes. Csodálatos. Lenyűgöző. De miért ne lehetne emellett valami más is? Nem nagyon, csak egy kicsit. Mint amilyen különbség van a Hamupipőke és a Pamuhihőke között."

Szegő András  


Az író humorral és bölcsességgel átszőtt meséi élvezetesek, mulatságosak, izgalmasak, alkalmasak arra, hogy felébresszék a gyerekek kíváncsiságát és fejlesszék intellektusát, vagyis maradéktalanul megfelelnek a "jó mese" kritériumainak.

Boldizsár Ildikó  

Öné lett rajz Könyvek Mesék Abszurdok Feldolgozások Ezt írták Galéria
Varró Dániel:
Gyermekkönyvnapi megnyitóbeszéd

Igen tisztelt Hölgyeim, - akik szívesen szaladnak olykor könnyű, kék ruhában a mesék szélvédte völgyein, - és tisztelt Uraim, Önök, - kiknek lelkében az indiánregények íja még pönög, - és nyilván meghódítottak számos képzelt hegygarátot, - tisztelt könyvvásárlók és könyvbarátok, - Önök, akiket nem riasztott el az árlista, - és kijöttek ide a Millenárisba, - hogy a gyermekkönyvnapokat köszöntsék, - igen tisztelt olvasóközönség, - igen tisztelt Szülők és Nagyszülők - (lélekben ifjak, csak hajban őszülők), - és nem utolsósorban, akiknek közeleg az ünnepnapja - (hiszen innen kapja - ez az esemény az ünnepélyes keretet) - igen tisztelt Gyerekek!
Kezdődik a gyermekkönyvnapok vasárnapig tartó időszaka, - és ez itt már a megnyitó maga. - Hogy miért én állok itt igazándiból, - és nem Zalán Tibor, - vagy pláne Janikovszky Éva vagy Csukás István, - erre sajnos csak nézni tudok pislán, - a kérdés számomra is túltesz minden talányon, - hozzájuk mondjuk úgy aránylom, - mint húshoz a szója, - vagy Oscar-díj kiosztáshoz a sütőiparban tevékenykedő amatőr művészek találkozója, - és az egyetlen mentségem talán az lehet, - hogy pont nem vagyok sem bácsi, sem gyerek, - ami értelmezhető úgy is, hogy: is-is, - egyrészt felnőtt vagyok, másrészt még kis pisis. - Így hát, bár nem ez az oldalam a legerősebb, - mondanék egy rövid megnyitót, egy kicsit hebegőset, - eléggé prózait, de mégis rímeset, - ha már a választás egyszer rám esett.
Most, hogy nyitódik meg épp az esemény, - eszembe ötlik számos meselény. - Süsü, Trapiti, Pöszke, Szűcssebestyén, Csutak, - hogy fel is soroljam néhányukat. - Vagy mondjam Traban Tónit, Frakkot, Szegény Dzsonit? - Folytathatnám egész karácsonyig. - Vannak akiket még kisgyerek - koromból ismerek, - másokat meg nem, mert az az ábra, - hogy sokan csak nemrég lettek kitalálva.
Talán nem mondok Önöknek azzal újat, - hogy a szerencsés magyar gyerek mennyi olyan mesekönyvet bújhat, - ami jelentős magyar író-költő - töltő- - tollából pattant elő, - így aztán irodalmilag is értékelhető - alkotás, amit mindenki olvas szívesen, - izgis, de meg van írva mívesen. - Ez nálunk egy igen nemes hagyomány, - aminek örülhetünk nagyon ám. - Mért adnánk gyerekeink kezébe mindenféle vackot, - ha egyszer olvashatják a Vackort? - Nem fejlődnek ki bennük fóbiák, - ha Harry Potter helyett a Bóbitát - olvassák, Nemes Nagy Ágnest, Zelk Zoltánt, Weörest vagy Kormost, - és csak a költőket említem akkor most. Ha a klasszikus magyar meseirodalom egy éléstár, - abból egy lekvárospolc biztosan Békés Pál, - és a kolbászokból, amik lógnak ott a pertlin, - egy szekérderékra való Lázár Ervin. - Meséikből mindenki buzgón habzsol ám, - fellépnek ők is majd e három nap során. De volt egy időszak, mikor másféle dolgok jöttek divatba, - és a komoly írók nem igazán érezték arra magukat hivatva, - hogy mesét mondjanak a gyerekeknek, - a régi torkok kissé berekedtek, - a piacra túl sok mese nem özönlött, - a néhány szűk esztendő beköszöntött.
De hál' istennek újra van remény. - Egészen friss a fejlemény, - hogy a kortárs szerzők, akik soha nem maradnak veszteg, - újfent meseregények írásába kezdtek. - Darvasi László többek közt szegény - bizurr-mizurrokról írt regényt, - akik képviselői sok különös szeszélynek, - például teljesen fordítva beszélnek, - úgyhogy mondandójukból az érdemi - részeket alig lehet érteni. - Szijj Ferenc pedig megírta a Szuromberek királyfit, - ami a meseírásba szerintem új irályt nyit, - a szereplők benne szinte mind gyávák és buták, - és vannak benne egész furcsa disputák, - sőt, azt is viszonylag hosszan taglalja, - hogy hol készül a világ legfinomabb fagylaltja. - Méghogy én itt most áruljam ezt el, mi? - Tessék elolvasni, aztán letesztelni.
Ezen kívül az egész világon nagy szelet - kavart Harry Potterből nekünk is jutott egy szelet, - legalább is Böszörményi Gyula könyvét, amelyben a vajákosok, táltosok, énekmondók, sámánok és egyéb révülők - megfestesévél szerzett érdemet, el nem évülőt, - sokan (azt nem tudom, hogy kik szerették vagy kik utálták) - magyar Harry Potternek titulálták.

- Kevésbé ismert talán, mint Böszörményi - de Tarcsai Szabó Tibor szöszölményi, - amelyben zsurgaborlók, krikszkrakszevő tevék, - és egyéb - furcsa figurák bukkanak fel egyre - szintén új színt visznek e nagy elegybelegybe.

És hadd szóljak még néhány szót a nőkről, - most erre biztos lesz, ki visszahőköl, - politikailag nem túl korrekt dolog, - hogy a nőkkel külön fogalkozok, - de szerintem a női gyerekirodalom - egy külön finom, szép, kerek birodalom. - Mielőtt haragjuk villáma rámesne, - hadd hivatkozzak Nemes Nagy Ágnesre, - Bors néni, Jeromos, a remeterák, - jól látszik belőlük a költő neme, tehát - minden vers gyöngéd, gondosan cizellált, - de említhetném Hervay Gizellát, - őnála nincsen annyi sós halíz, - vagy ott van Bálint Ágnes, Mosonyi Alíz? - Sajnos itt egy valaki képviseli csak őket, Tóth Krisztina, - őnála sincsen túl sok misztika, - na jó, Zsiráf Dezsőtől becsúszik egy kevés - műsorszórás meg virágevés, - de versei életes, pontos, kerek versek, - egyszerű és kedves gyerekversek.
Hát akkor talán nem maradt más hátra, - mint hogy azt mondjam, hogy a viszontlátásra, - ne legyenek konok ólomkatonák, - olvassanak e három napon át, - dedikáltassanak vagy csak bóklásszanak random, - nézegessék meg, mi van egy-egy standon, - a szívük a szokottnál kicsit legyen könnyebb, - és vegyenek minél több gyerekkönyvet.

(Elhangzott a Millenáris parkban 2003. május 23-án)