"Tarkaságok ezek a könyvek, akár a borítók, és átszövi mindegyiket a leleményes humor. Jók a történetek, barátainkká válnak a derekas illetők, szurkolunk a gonoszak ellen - s nekem nem szabad ismertetnem a regény-forma elbeszélésfüzér egyetlen csattanóját sem. Van ilyen, sok!"

Tandori Dezső  "A Pamuhihőke és Sámsemék remek könyv. Érdekes. Csodálatos. Lenyűgöző. De miért ne lehetne emellett valami más is? Nem nagyon, csak egy kicsit. Mint amilyen különbség van a Hamupipőke és a Pamuhihőke között."

Szegő András  


Az író humorral és bölcsességgel átszőtt meséi élvezetesek, mulatságosak, izgalmasak, alkalmasak arra, hogy felébresszék a gyerekek kíváncsiságát és fejlesszék intellektusát, vagyis maradéktalanul megfelelnek a "jó mese" kritériumainak.

Boldizsár Ildikó  

Öné lett rajz Könyvek Mesék Abszurdok Feldolgozások Ezt írták Galéria
Szabadpolc gyerekeknek
(www.litera.hu)

Tarcsai Szabó Tibor könyvéről: Segítség, megszöktünk!


Amikor közhírré tétetik, hogy a királykisasszony eladósorba került, és a kezét bárki elnyerheti – de a királykisasszonynak már réges-rég megvan a szíve választottja: olyankor minden valamirevaló mesében megkezdődnek a bonyodalmak.

Tarcsai Szabó Tibor könyvében Zsíros Bödönce, a termetes királyné jut arra az elhatározásra, hogy lányát, Tilintit immáron férjhez adja – semmiképp sem a „senkiházi" Milkóhoz, a király pásztorához.

A felhívásra elszánt kérők hada jelentkezik: a kicsi de erős Csöppöttöm fivérek, Matykó és Patykó, Hosszú Sánc, a kalapos indián, és Zsurgaborló, az Elátkozott Világ félelmetes mágusa. És még egy kérő akad: Dáridó, a vidám cimbora.

Dáridó különös mesehős: ő a falu hóhányója, aki minden éjjel akkora mulatozásba kezd, hogy majd' kidőlnek az ivó falai. Egy nap aztán, mikor nagyon beteg lett, fájt a feje és forgott vele a világ körbe-karikába, elhatározta, hogy valami értelmeset fog kezdeni magával. Amikor Amorf király kihirdetné a kérőkre váró feladatot, kiderül, hogy Tilinti és Milkó megszöktek. A bejelentés után Dáridó habozás nélkül útnak indul, a többiek együtt kelnek útra.

Ettől kezdve három szálon futnak az események: háromszor három fejezetben olvashatunk a megszökött szerelmespár útjáról, a nyomukba szegődött kérők kalandjairól, és a Dáridó által bejárt útról is, ami önmagában kész fejlődésregény. A szálak végül összeérnek, a szerelmesek önként térnek haza, Dáridó rájön, hogy Mocsárkát szereti, a kérőkre váró feladatot pedig Amorf király csak lánya boldogságát szem előtt tartva eszeli ki.

Mindebből azonban még nem derült ki, hogy ez a könyv: jó. Márpedig ez a könyv jó! A szüzsé, bár a történetmondás hármas fonata késleltetetten lineáris, még követhető. A szerző megenged magának némi játékot a nyelvvel (pl. a „Tudta a manó" fordulatra előbújik egy manó; az „Úgy fogtok itt edzeni nekem, mint a kisangyal!" felkiáltásra pedig egy angyal), de nem vész el nyakatekert ötletekben, s mint láttuk, névadásai is szellemesek. A műmesék új típusú hagyományainak megfelelően vannak ügyetlen hősök és különös fordulatok, de nincs kibeszélés a szövegből, sem nevelő, sem egyéb szándékkal, s különösképp nincs kilépés a mese világából a valóság felé. Talán csak a cím nem jó: a felkiáltó mondat figyelemfelkeltőnek éppen figyelemfelkeltő, de hangulatában kissé félrevezető.

Lázár Ervin Szegény Dzsoni és Árnikája után modern szerelmes mesét írni nagy bátorság, s kétségtelen, hogy a Segítség, megszöktünk! kevesebb emberi-lelki mélységet és/tehát kevesebb rokonságot mutat a klasszikus tündérmesékkel – bár motívumaiban akár még Csongor és Tünde történetétől sem áll olyan távol (lásd a megkettőzött szerelmi történetet, vagy a három kacagó koboldot). De nem kérhető számon a mesén, ami nem is volt célkitűzése; és örömteli, hogy amit viszont vállalt, azt következetesen és biztos kézzel viszi végig. A kiadó nyolc éves kortól ajánlja – élvezetes olvasmány, ahogy mondani szokás, legalább nyolcvannyolc éves korig.

Tamás Zsuzsa

2007. június 1.