"Tarkaságok ezek a könyvek, akár a borítók, és átszövi mindegyiket a leleményes humor. Jók a történetek, barátainkká válnak a derekas illetők, szurkolunk a gonoszak ellen - s nekem nem szabad ismertetnem a regény-forma elbeszélésfüzér egyetlen csattanóját sem. Van ilyen, sok!"

Tandori Dezső  "A Pamuhihőke és Sámsemék remek könyv. Érdekes. Csodálatos. Lenyűgöző. De miért ne lehetne emellett valami más is? Nem nagyon, csak egy kicsit. Mint amilyen különbség van a Hamupipőke és a Pamuhihőke között."

Szegő András  


Az író humorral és bölcsességgel átszőtt meséi élvezetesek, mulatságosak, izgalmasak, alkalmasak arra, hogy felébresszék a gyerekek kíváncsiságát és fejlesszék intellektusát, vagyis maradéktalanul megfelelnek a "jó mese" kritériumainak.

Boldizsár Ildikó  

Öné lett rajz Könyvek Mesék Abszurdok Feldolgozások Ezt írták Galéria
Lektori vélemény
Tarcsai Szabó Tibor: Micsoda város! című könyvéről.


Jó érzéssel olvastam végig Tarcsai Szabó Tibor Micsoda város! című kéziratát. Minden követelménynek eleget tesz, amely alapján remek gyermekkönyvnek nyilváníthatjuk művét. Kiforrott írói stílusa, világszemlélete magával ragadja a felnőtt és a gyermek olvasót egyaránt. Tarcsai Szabó Tibor mesteri szinten bánik a nyelvvel. Szójátékaival, frappáns hasonlataival, gördülékeny stílusával egyéni nyelvi világot teremt, Lázár Ervin írásait juttatja eszünkbe.

Tarcsai Szabó Tibor figurái megelevenednek, rendkívül eredetiek nyelvi megnyilvánulásaik, gondolkodásmódjuk, cselekvéseik. Esendő tulajdonságaik felől ragadja meg a szereplőket, de olyan humánusan kezeli ezeket, hogy rögtön szeretni való, pozitív lényekké válnak, akikkel szívesen azonosul a 8-10 éves korosztály.

A szereplők vissza-visszatérnek az újabb történetekben, egymáshoz való viszonyuk, gondjaik, problémáik alapján egy kisváros életébe látunk bele. Nemcsak hétköznapi problémák (csöpög a vízcsap, felemelik az adót), hanem csodás események is gyakran szerepelnek a történetben.

Tarcsai Szabó Tibor érti a gyermekek nyelvét. Szellemes utalásait a gyermekek is élvezettel fedezik fel (a hétmérföldes számítógépet elvitte a cica), képzelete gazdag, fantáziája merész, érzi a határokat, meseszövése lendületes, humoros.

Az újabban írott gyermekkönyvekből hiányzik az a lazaság, felhőtlenség, mely Tarcsai művének sajátossága. Élvezetes stílusa mögött mindig mélyenszántó gondolat, mondanivaló található.

Sándor Csilla