"Tarkaságok ezek a könyvek, akár a borítók, és átszövi mindegyiket a leleményes humor. Jók a történetek, barátainkká válnak a derekas illetők, szurkolunk a gonoszak ellen - s nekem nem szabad ismertetnem a regény-forma elbeszélésfüzér egyetlen csattanóját sem. Van ilyen, sok!"

Tandori Dezső  "A Pamuhihőke és Sámsemék remek könyv. Érdekes. Csodálatos. Lenyűgöző. De miért ne lehetne emellett valami más is? Nem nagyon, csak egy kicsit. Mint amilyen különbség van a Hamupipőke és a Pamuhihőke között."

Szegő András  


Az író humorral és bölcsességgel átszőtt meséi élvezetesek, mulatságosak, izgalmasak, alkalmasak arra, hogy felébresszék a gyerekek kíváncsiságát és fejlesszék intellektusát, vagyis maradéktalanul megfelelnek a "jó mese" kritériumainak.

Boldizsár Ildikó  

Öné lett rajz Könyvek Mesék Abszurdok Feldolgozások Ezt írták Galéria
EX LIBRIS

Tarcsai Szabó Tibor: Pamuhihőke és Sámsemék


Napjainkban a tizedik születésnapjára készülő Ciceró Kiadó teszi a legtöbbet az igényes gyermek- és ifjúsági irodalom megjelentetése érdekében. A Klasszikusok fiataloknak sorozat szebbnél szebb kötetei mellett a kiadó időnként azt is megengedi magának, hogy kísérletezzen, felfedezzen egy-egy új meseírót. Így bukkantak az agrármérnök Tarcsai Szabó Tiborra, aki saját fiai szórakoztatására találta ki azokat a meséket, amelyeket végül a kiadó szerkesztői rendeztek kötetbe.

Tarcsai Szabó Tibor a mesei hagyományok tiszteletben tartásával tesz kísérletet a mese műfajának megújítására. Teszi ezt olyan mesterek nyomán, mint a kortárs gyerekirodalom legnevesebb képviselője, Lázár Ervin, aki nemcsak új mesenyelvet teremtett, hanem feledhetetlen mesealakokat is. Tarcsai Szabó Tibor furcsa nevű szerzetei - többek között Pamuhihőke, Sámsemék, Pöntyöröszi Nyoszó, Teringette Pukladár - legalább olyan szerethető lények, mint Mikkamakka, Vacskamati és Maminti.

Az összevetés a nagy előddel azért is kézenfekvő, mert a neveken túl Tarcsai Szabó Tibor a mesék helyszínét is a Négyszögletű Kerek Erdő (no és persze a Százholdas Pagony) mintájára választotta ki: az ő hősei az Össze-Visza Erdő lakói. Tudható, hogy az ilyen mesebeli helyeken az összetartozás, a szolidaritás és a másság szeretetteljes elfogadása a legfőbb érték, s így történik ez Tarcsai Szabó meséiben is.

Ebben a mesei világban a hősöknek nincs más dolguk, mint hogy mindig csináljanak, kitaláljanak valamit. Ezeknek az "értelmetlenül értelmes" cselekedeteknek tulajdonképpen egy céljuk van: szerethetőbbé tenni a világot, elfogadtatni a másságot, rálátni mindarra, ami máshogy is működtethető.

Tarcsai Szabó Tibor igazi mesélő, aki más szemmel tud nézni a körülötte élőkre, és olyan apró titkokat fedez fel, amilyeneket más észre sem vesz. A könnyed történetmondás mellett nagy gondot fordít a nyelvi tisztaságra is. Meséit átszövik a nagy nyelvi leleménnyel alkotott szójátékok, valamint az eredeti jelentésükből kiemelt és új jelentéssel felruházott szavak. Így öltenek testet a micsergek, a szoborkányok és a halandzsárok, így lesz az esernyőből esernyőmadár, a repülőgép és a helikopter keverékéből Repülőkopter.

Az író humorral és bölcsességgel átszőtt meséi élvezetesek, mulatságosak, izgalmasak, kielégítik a gyerekek kíváncsiságát és élni tanítanak, vagyis maradéktalanul megfelelnek a "jó mese" kritériumainak.

Boldizsár Ildikó - Élet és Irodalom, 2000. november 10.