"Tarkaságok ezek a könyvek, akár a borítók, és átszövi mindegyiket a leleményes humor. Jók a történetek, barátainkká válnak a derekas illetők, szurkolunk a gonoszak ellen - s nekem nem szabad ismertetnem a regény-forma elbeszélésfüzér egyetlen csattanóját sem. Van ilyen, sok!"

Tandori Dezső  "A Pamuhihőke és Sámsemék remek könyv. Érdekes. Csodálatos. Lenyűgöző. De miért ne lehetne emellett valami más is? Nem nagyon, csak egy kicsit. Mint amilyen különbség van a Hamupipőke és a Pamuhihőke között."

Szegő András  


Az író humorral és bölcsességgel átszőtt meséi élvezetesek, mulatságosak, izgalmasak, alkalmasak arra, hogy felébresszék a gyerekek kíváncsiságát és fejlesszék intellektusát, vagyis maradéktalanul megfelelnek a "jó mese" kritériumainak.

Boldizsár Ildikó  

Öné lett rajz Könyvek Mesék Abszurdok Feldolgozások Ezt írták Galéria

Devecsery László:


A két kis pék kalandjai 


Devecsery László dramatizált meséivel és eredeti mesejátékaival a kicsiktől a felnőttekig közös játékra hív fel. Óvodai, iskolai csoportok, színjátszó körök számára, klubdélutánra, ünnepélyre, különféle rendezvényekre több klasszikus és újabb keletű mese színpadi változatát készítette el. Megeleveníti Andersen történetét a ruhátlan császárról, aki hiúsága áldozata lett, vagy Mátyás király esetét a népsanyargató kolozsvári bíróval; Csontos Szigfridet Móra Ferenc Kincskereső kisködmönéből, aki azért nem adja el a rábízott könyveket, mert maga akarja elolvasni őket... Az újabb keletű mesék közül kiemeljük a szerző mulatságos és tanulságos színjátékait, például a csetlő-botló két kis pék kalandjairól, vagy a Kerekerdő 999 éves tölgyfájának igazságosztó botjáról szólót.

Szép pillanatokat teremthetünk Tarcsai Szabó Tibor meséjének színpadra állításával. Hőse Pamuhihőke, akinek barátja, Sámsemék sorvadásos szomoritiszben szenved - vagyis bú rágja a lelkét. Pamuhihőke az egyetlen gyógyszer, a kencefice csudamice-kapszula megszerzése érdekében hosszú útra indul. Sok próbatételen esik át, miközben eljut a halandzsárok földjére, megismerkedik a Repülőkopterrel és még a szoborkányokon is segíteni tud.

A kötetet Devecsery László március 15-i ünnepre készült összeállítása zárja. A sikeres színpadra állítást a szerző fantáziadús, ugyanakkor praktikus rendezői instrukciói segítik.

Ciceró Kiadó